miercuri, 3 martie 2010

Becali premiaza dublu echipele care o bat pe Dinamo! VEZI ce pedeapsa risca!


Gigi continua lupta pentru Valiza! Instanta suprema a suspendat judecarea procesului "Valiza" si trimiterea cauzei la Curtea Constitutionala!


Gigi Becali risca sa intre intr-un nou scandal daca va premia echipele care o bat pe Dinamo. In articolul 60 din regulamentul disciplinar al FRF scrie clar: nu poti stimula o echipa sa-si apere corect sansele.

"Fapta unei persoane de a promite, oferi sau acorda sume de bani unui jucator, antrenor, oficial al unui club sau unei alte persoane, in scopul de a stimula echipa clubului respectiv sa-si apere corect sansele intr-un joc de fotbal, se sanctioneaza cu suspendare de 2 ani si penalitate sportiva de 1.000.000 de lei. In caz de recidiva, sanctiunea aplicata anterior va fi intotdeauna dublata"

La termenul de miercuri al procesului, avocatul lui Teia Sponte, inculpat si el alaturi de George Becali, pentru complicitatea la dare de mita, le-a spus magistratilor instantei supreme ca "textul din actualul Cod penal, adoptat in 1969, cand intreaga economie era de stat, privind notiunea de functionar, este neconstitutional, pentru ca in prezent Romania are o noua Constitutie prin care proprietatea privata este ocrotita si potrivit legii fundamentale economia este una de piata".

In noul Cod Penal se precizeaza ca premierea nu este mita:

"Daca se va anula textul vechi, comunist, fac conferinta la Palat si fac oferta publica de recompensa inaintea ultimelor 5 etape. Cine bate pe CFR primeste 100.000 de euro, cine invinge pe Dinamo ia 200.000 de euro, iar cine invinge Rapid primeste mai mult. De ce? Sunt ei mai colorati, de asta...", a spus Becali dupa decizie.

Avocatul a sustinut ca potrivit noului Cod Penal care va intra in vigoare fapta de care este acuzat clientul lui nu mai este incriminata avand in vedere ca un salariat al unei societati cu capital exclusiv privat nu poate sa fie subiect al infractiunii de dare sau luare de mita.

Instanta a admis solicitarea avocatilor - care si-au insusit punctul de vedere al aparatorului lui Sponte - privind suspendarea cauzei si trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala pentru solutionarea exceptiei.


Judecatorii nu au stabilit un termen provizoriu in cauza.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis in judecata, in decembrie 2008, in dosarul "Valiza", fiind acuzat de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Alaturi de el au mai fost trimisi in judecata Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca, Radu Gheorghe Marino si Raul Volcinschi.


Victor Piturca este acuzat de favorizarea infractorului, vicepresedintele Consiliului de Administratie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mita, iar Alina Ciul, unul dintre avocatii lui Becali, si Radu Marino sunt acuzati de favorizarea infractorului si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Tot pentru favorizarea infractorului va fi judecat si Raul Volcinschi.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in 11 mai 2006, finantatorul clubului Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.

Doi ani mai tarziu, in perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj" aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - circa 100.000 de euro pentru fiecare - acestia urmand, la fel ca in cazul precedent, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.
Cele 1,7 milioane de euro gasite in valiza aflata la Teia Sponte au fost sechestrate printr-o ordonanta din 8 mai 2008.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu